top of page
Ara

AŞILAMA TEDAVİSİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

  • Yazarın fotoğrafı: Op. Dr. Ali Gemici
    Op. Dr. Ali Gemici
  • 13 Mar 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2022

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin hayallerine ulaşmalarında kullanılan yardımcı üreme tekniklerinden biri olan aşılama tedavisi, uygun çiftlerde süre ve maliyet avantajı sağlayan bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Tedavi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağlandığında yüksek oranda gebelikle sonuçlanıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Gemici, aşılama tedavisi hakkında en merak edilen soruları cevapladı.


 

İçindekiler




Aşılama tedavisi, anne adayının gebeliğe ulaşma ihtimalini artırmak amacıyla, erkekten alınan üreme hücrelerinin yani spermin belli prosedür ve hazırlanma sürecinden sonra yumurtlaması sağlanmış kadının rahiminin içerisine ince bir kateter yardımıyla verilmesiyle uygulanan bir tedavi yöntemidir.


Aşılama tedavisi nasıl yapılır?

Aşılama tedavisine öncelikle çiftlerin değerlendirilmesiyle başlanır. Bu tedaviden yarar sağlayacağı düşünülen kişilere öncelikle yumurta geliştirici tedavi verilir. Seri ultrason takipleri neticesinde olgun yumurta oluştuğu ve ideal rahim iç duvarı kalınlığına ulaşıldığı teyit edildikten sonra yumurta çatlatma iğnesiyle yumurtlama sağlanır. Bu aşamadan sonra erkekten alınan spermler aşılama tedavisi prosedürü kapsamında hazırlandıktan sonra ince bir kateter yardımıyla ultrason eşliğinde rahim içerisine verilir.


Aşılama tutma oranı yüzde kaç?

Aşılama tedavileri yüksek oranda gebelik olasılığı vadetmemektedir. Kolay uygulanabilir ve daha düşük maliyetle gebelik şansı sunduğu için ilk basamak tedavi seçeneği olarak tercih edilmektedir.


Aşılama ücreti ne kadar?

Aşılama maliyeti çiftlerin mevcut tıbbi durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Maliyeti belirleyen temel unsur yumurta geliştirmek için kullanılan ilaçlardır. Aşılama tedavisinin maliyetinin tüp bebek maliyetinin yaklaşık yüzde 20’si kadar olduğunu söylemek mümkündür.


Aşılama işlemi kaç gün sürer?

Aşılama işlemi yaklaşık 10 günlük yumurta hazırlanma süreci ve takibinde 36 saatlik yumurtlama süreciyle beraber yaklaşık 10-14 günlük bir zaman dilimini içermektedir.


Aşılama öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bebek sahibi olmayan düşünen tüm çiftler genel sağlıklı yaşam kurallarına özen göstermelidir. Bunun yanı sıra aşılama öncesinde sağlığı olumsuz yönde etkileyecek sigara ve alkol tüketimi gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Ek olarak hekiminizin bilgisi dahilinde gebeliğe hazırlık sürecinde tercih edilen vitamin preparatlarından uygun olanlarına başlanabilir.


Aşılama yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Aşılama yapıldıktan sonra yaklaşık 10-15 dakikalık bir dinlenme sürecinden sonra günlük aktivitelere devam edilebilir. Her zaman olduğu gibi genel sağlıklı yaşam kurallarına uygun yaşamaya devam edilmeli ve işleminden 10-12 gün sonra gebelik testi verilmelidir.


Aşılama ve tüp bebek tedavisi arasındaki fark nedir?

Aşılama ve tüp bebek tedavileri birçok noktada birinden ayrılmaktadır. Aşılamada tek yumurta gelişimi hedeflenirken tüp bebek tedavisinde birden fazla yumurta geliştirmek amaçlanır. Aşılamada alınan spermler rahim içerisine bırakılıp hamilelik oluşması beklenirken, tüp bebek tedavisinde geliştirilen yumurtalar özel bir işlem ile toplandıktan sonra alınan spermler ile laboratuvar ortamında bir araya getirilerek gebelik (embriyo) elde edilir. Elde edilen gebelik ince bir kateter yardımıyla ultrason eşliğinde rahim içerisine nazikçe bırakılır. Geri kalan embriyolar eğer sağlıklı ve kaliteli ise dondurulur.




 
 
 

Comments


bottom of page