top of page
Ara

GEBELİĞE HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALI?

  • Yazarın fotoğrafı: Op. Dr. Ali Gemici
    Op. Dr. Ali Gemici
  • 2 Nis 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2022

“Bebek sahibi olmayı düşünen kadınlar neler yapmalı?”, “Hamileliğe hazırlık süreci nasıl olmalı?”, “Gebelik öncesinde yapılması gereken testler neler?”... Bu sorular ve daha fazlası gebelik planlayan birçok kadının kafasını kurcalıyor. Gebelik öncesinde atılması gereken en önemli adım tüm açılardan sağlıklı yaşam prensiplerine uygun bir hayat tarzını benimsemek. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Gemici, gebeliğe hazırlık sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.


 

İçindekiler


Gebeliğe hazırlık için neler yapılmalı? Gebelik öncesi ne yapmalı?

Gebeliğe hazırlık için öncelikle alışkanlıklar sağlıklı yaşam prensiplerine uyumlu olacak şekilde adapte edilmelidir. Bu durum hem anne adayı hem de baba adayı için gereklidir. Gebelik öncesinde mevcut sağlık durumunu ortaya koymak için muayene olmak ve gebelik öncesi yapılması planlanan çeşitli tahlilleri yaptırmak uygun olabilir. Gebelik öncesi yaptırılması önerilen tahliller; kan sayımı, tiroid fonksiyon testleri, TORCH olarak tabir edilen enfeksiyonlara karşı bağışıklık durumunu ortaya koyan tahlillerdir. Mevcut sağlık durumuna göre bu tetkiklere ek başka tahliller de gebelik öncesinde yapılabilir.


Gebelik düşünenler nasıl beslenmeli?

Gebelik düşünenler bu sürecin bir hastalık süreci olmadığını bilmeli ancak sağlıklı yaşamın bir parçası olan sağlıklı beslenmeye de kendilerini muhakkak adapte etmelilerdir.

Hamileliğin ilk 3 aylık zaman diliminde yükselen hormonların etkisiyle sindirim güçlükleri, hazım problemleri ve bulantı, kusma durumları bir arada görülebilmektedir. Bu süreci, az yağlı hazmetmesi kolay besinler tercih ederek geçirmek ve sıvı dengesini düzgün sağlayabilmek önemlidir.


Gebe kalmak isteyen kadınlar gıda takviyesi almalı mı?

Gebe kalmak isteyen kadınlar temelde folik asit ve iyot içeren takviye ürünleri alabilirler.


Folik asit yumurtlamayı artırır mı?

Folik asit desteği almanın yumurtlamayı artırmak gibi bir etkisi bulunmamaktadır. Folik asit kullanımı özellikle gebeliğin ilk 8 haftalık zaman diliminde nöral tüp gelişimine katkı sağlar.


Rahim hamileliğe nasıl hazırlanır?

Adet döngüsünde ortaya çıkan değişiklikler rahmin hamileliğe hazırlanmasına yardımcı olur. Endometrium denilen rahim iç zarında embriyo tutunma becerisini artırır. Bu nedenle adet düzensizliği yaşayan kadınlarda olası hamileliğe engel olan durumların varlığının değerlendirilmesi amacıyla bir uzman hekime başvurulması gereklidir.


Gebe kalmadan önce kilo verilmeli mi?

Gebe kalmadan önce ideal kilonuzda değilseniz ideal kilonuza ulaşmak için kilo vermek bazen de kilo almak gerekebilir.


Gebelik öncesinde egzersize başlanmalı mı?

Sadece gebelik öncesinde değil hayatın her aşamasında egzersize başlanmalı. Sağlıklı yaşam için egzersiz çok kıymetlidir.


Gebelik için doğum kontrol hapı ne zaman kesilmeli?

Doğum kontrol hapı gebelik için karar verilen herhangi bir anda kesilebilir. Çoğunlukla ilaç kesildikten kısa bir süre sonra yumurtlama fonksiyonları geri gelmektedir.


Hamile kalmayı düşünenlerin yaptırması gereken testler nelerdir?

Hamile kalmayı düşünenler; kan sayımı, tiroid fonksiyon testleri, TORCH olarak tabir edilen enfeksiyonlara karşı bağışıklık durumumu gösteren testleri yaptırabilirler. Mevcut sağlık durumuna göre ek tetkiklere de ihtiyaç duyulabilir.


Hamilelik öncesi erkeğin yapması gerekenler nelerdir?

Hamilelik öncesinde erkekler de kadınlarda olduğu gibi, yaşamlarını sağlıklı yaşam prensiplerine uygun hale getirmelidir. Sağlığa zararlı ürünlerden uzak durmalılardır.



 
 
 

Comments


bottom of page